کشاورزی ارگانیک در ایران
کشاورزی ارگانیک در ایران در سال های اخیر به طور فزاینده ای محبوب شده است، به طوری که تعداد فزاینده ای از کشاورزان و مصرف کنندگان به محصولات ارگانیک علاقه مند هستند. دولت نیز از طریق ابتکارات و سیاست های مختلف، کشاورزی ارگانیک را ترویج کرده است.
کشاورزی ارگانیک در ایران عمدتاً در مزارع کوچک مقیاس انجام می شود، با محصولاتی مانند گندم، جو، برنج و میوه و سبزیجات که رایج ترین محصولات ارگانیک هستند. تولید دام نیز بخشی از کشاورزی ارگانیک است، به طوری که محصولات لبنی و گوشتی ارگانیک در میان مصرف کنندگان محبوبیت بیشتری پیدا کرده است.
ایران: سرزمین محصولات ارگانیک با ارزش بالا آینده کشاورزی ارگانیک در ایران بسیار مثبت است. نرخ رشد تجربه شده در چند سال گذشته، حاکی از توسعه سریع و قابل توجه این بخش است. ایران ممکن است به یک منطقه مرکزی برای تولید محصولات ارگانیک با ارزش بالا و تقاضای جهانی مانند زعفران، پسته، انار و گیاهان دارویی تبدیل شود. مطالعات فرهنگی نشان داده است که ایرانیان همواره به محصولات سنتی مناطق روستایی علاقه مند بوده اند. بنابراین، محصولات ارگانیک به دلیل اینکه عاری از مواد شیمیایی سمی، افزودنی ها، طعم و رنگ های مصنوعی و نگهدارنده ها هستند و کیفیت بالاتری دارند، مورد توجه قرار می گیرند.
فرصت های کشاورزی ارگانیک در ایران همانند بسیاری از کشورهای خاورمیانه، بازار داخلی محصولات ارگانیک در ایران هنوز نسبتاً کوچک است. با این حال، تقاضای داخلی برای محصولات ارگانیک همگام با افزایش آگاهی مصرف کنندگان و نگرانی های مربوط به چندین مسئله ایمنی غذایی رشد کرده است. در کشورهای در حال توسعه، معمولاً بازار ارگانیک داخلی از پایتخت با فضاهای کوچک در فروشگاه های زنجیره ای آغاز می شود.
درباره مراحل کشاورزی ارگانیک
مراجع صدور گواهینامه مراجع صدور گواهینامه (ملی و بین المللی) برای کشاورزی ارگانیک در ایران عبارتند از:
بایوسان سرتیفایر (مرجع بازرسی ملی و نماینده انحصاری مرجع صدور گواهینامه بین المللی بیو-اینسپکتا سوئیس) وبسایت: http://www.biosun.ir/index-en.html
پارس گواه گستر (مرجع بازرسی ملی و شریک مرجع صدور گواهینامه بین المللی BCS آلمان)
سرس پارسی (مرجع بازرسی ملی و شریک مرجع صدور گواهینامه بین المللی Cerescert آلمان)
گواه سبز فردوس (مرجع بازرسی ملی)
تلاشگران ارتقاء کیفیت (TAK) (مرجع بازرسی ملی)
گیتی آژان پردیس (GAP) (مرجع بازرسی ملی) وبسایت: https://giticert.com/
این مراجع صدور گواهینامه ملی و بین المللی در ایران مشغول به فعالیت هستند و به تولیدکنندگان ارگانیک در ایران خدمات ارائه می دهند.
نتیجه گیری علی رغم علاقه فزاینده به کشاورزی ارگانیک، هنوز چالش هایی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرند، از جمله کمبود زیرساخت های کشاورزی ارگانیک، دسترسی محدود به نهاده های ارگانیک و آگاهی پایین مصرف کنندگان درباره مزایای محصولات ارگانیک. با این حال، با حمایت مداوم دولت و افزایش تقاضای مصرف کنندگان، آینده کشاورزی ارگانیک در ایران امیدوارکننده به نظر می رسد.
همراه با افزایش آگاهی درباره مسائل زیست محیطی و محصولات ارگانیک، بازاریابان باید تلاش کنند تا سردرگمی مصرف کنندگان را کاهش دهند.
به منظور کاهش سردرگمی مصرف کنندگان، یک لوگوی ملی باید جایگزین لوگوهای متعدد فعلی شود. این امر به ایجاد یک صنعت یکپارچه و تقویت ادراک اعتماد مصرف کنندگان کمک خواهد کرد.
همچنین نیاز به ارائه یک پیام ارتباطی بازاریابی یکپارچه و همسو به تمام مشتریان وجود دارد، که این امر سردرگمی را بیشتر کاهش داده و به ایجاد ادراک مثبت بازار از محصولات غذایی ارگانیک کمک خواهد کرد.